W dniu 2022-03-13 o 22:22, Collie pisze:
W niedzielę, 13.03.2022 o 20:49, Animka napisała:
Czy oliwa z oliwek jest z takich samych, które sprzedają w słoikach w
sklepach? Coś obrzydliwie gorzkiego to jest.
No nie wiem, może w słoikach też, u mnie w kuchni stoi w butelkach,
małych i dużych. A co do gorzkiego smaku, to tak ma być - gorzki smak
świadczy o wysokiej jakości oliwy. Specjalnie poszedłem do kuchni
sprawdzić. Faktycznie gorzka i na dodatek trochę piekąca, jakby
z pieprzem. Taka właśnie ma być super-duper oliwa z oliwek. Sam tego
nie używam, ale jak mi podają jakieś zielska skropione oliwą "extra
vergine", to pytany mówię, że bardzo smaczne, bo co mam mówić?
No widzisz?
Te w słoikach oliwki(nie olej) to jakieś zielone, gorzkie. Normanie dla
mnie nie do jedzenia. Natomiast kiedyś od koleżanki dostałaam kiedyś
przepis, gdzie te oliwki pokrojone się dodawało, poza tym kukurydzę,
tuńczyka w sosie wasnym, olej sojowy i nie pamiętam jeszcze co. Przepis
gdzieś mam. Nawet to było bardzo dobre. Ze 2 razy robiam.
--
animka
|