Lista pecet@man.lodz.pl
[Lista archiwów] [Inne Listy]

Re: [PECET] Format karty SD

To: pecet@man.lodz.pl
Subject: Re: [PECET] Format karty SD
From: Animka <animka@tonieja.wp.pl>
Date: Sun, 13 Mar 2022 20:49:29 +0100
W dniu 2022-03-13 o 16:24, Collie pisze:
W sobotę, 12.03.2022 o 23:15, Animka napisała:

Nie robię codziennie surówek, ale kupię olej z oliwek przy okazji.
Kiedyś kupowałam różne. Teraz mam w domu tylko słonecznikowy.

Do surówek tylko oliwa z oliwek. Tak twierdzi moja osobista ekspertka
kuchenna, bo mnie tam bez różnicy, czy z oliwek, czy ze słonecznika.
W ogóle, jak twierdzi ta sama ekspertka, oliwa z oliwek jest tak
wyjątkowym olejem, że dla smakosza i zdrowotnika wszystkie inne oleje
to ersatze. Te namiastki oliwy powinny zresztą być spożywane tylko na
zimno, bo do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy. Krótko mówiąc:
oliwa vergine über alles!

Pozdrów swoją osobistą ode mnie :-)
Czy oliwa z oliwek jest z takich samych, które sprzedają w słoikach w sklepach? Coś obrzydliwie gorzkiego to jest.
Olej Bartek nadaje się także do smażenia.Oliwa z oliwek też.

Oliwa z oliwek w kuchni
Ze względu na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek zastosowania w kulinariach oferuje bardzo szerokie. Może być wykorzystywana zarówno do marynowania, jak i smażenia, duszenia czy gotowania. Zdania w kwestii tego czy można smażyć na oliwie typu extra virgin są podzielone, ponieważ niektórzy eksperci twierdzą, że wpływa to niekorzystnie na strukturę kwasów tłuszczowych. Inni z kolei podkreślają, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe (obecne w oliwie z oliwek w wysokim stężeniu) nie ulegają degradacji w czasie obróbki termicznej, co sprawia że jest ona jednym z najlepszych tłuszczów przeznaczonych do smażenia.
https://biogo.pl/blog/zastosowania-oliwy-z-oliwek/


--
animka

<Pop. w Wątku] Aktualny Wątek [Nast. w Wątku>