W dniu 2022-03-13 o 16:24, Collie pisze:
W sobotę, 12.03.2022 o 23:15, Animka napisała:
Nie robię codziennie surówek, ale kupię olej z oliwek przy okazji.
Kiedyś kupowałam różne. Teraz mam w domu tylko słonecznikowy.
Do surówek tylko oliwa z oliwek. Tak twierdzi moja osobista ekspertka
kuchenna, bo mnie tam bez różnicy, czy z oliwek, czy ze słonecznika.
W ogóle, jak twierdzi ta sama ekspertka, oliwa z oliwek jest tak
wyjątkowym olejem, że dla smakosza i zdrowotnika wszystkie inne oleje
to ersatze. Te namiastki oliwy powinny zresztą być spożywane tylko na
zimno, bo do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy. Krótko mówiąc:
oliwa vergine über alles!
Pozdrów swoją osobistą ode mnie :-)
Czy oliwa z oliwek jest z takich samych, które sprzedają w słoikach w
sklepach? Coś obrzydliwie gorzkiego to jest.
Olej Bartek nadaje się także do smażenia.Oliwa z oliwek też.
Oliwa z oliwek w kuchni
Ze względu na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych, oliwa z
oliwek zastosowania w kulinariach oferuje bardzo szerokie. Może być
wykorzystywana zarówno do marynowania, jak i smażenia, duszenia czy
gotowania. Zdania w kwestii tego czy można smażyć na oliwie typu extra
virgin są podzielone, ponieważ niektórzy eksperci twierdzą, że wpływa to
niekorzystnie na strukturę kwasów tłuszczowych. Inni z kolei
podkreślają, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe (obecne w oliwie z
oliwek w wysokim stężeniu) nie ulegają degradacji w czasie obróbki
termicznej, co sprawia że jest ona jednym z najlepszych tłuszczów
przeznaczonych do smażenia.
https://biogo.pl/blog/zastosowania-oliwy-z-oliwek/
--
animka
|