Re: 3000+ Venice ADA3000DAA4BP vs. ADA3000DAA4BW

Autor: Jolly Roger <dsbrak_at_maila.w.pl>
Data: Sat 22 Oct 2005 - 17:49:58 MET DST
Message-ID: <1b28qfwo1prs5$.unfiezqd2rc9$.dlg@40tude.net>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"

Dnia Sat, 22 Oct 2005 17:27:52 +0900, Prof. Wilczur napisał(a):

> Na rynku dostępne są obecnie dwa rodzaje procesora Athlon 64 3000+ Venice
> - ADA3000DAA4BP oraz ADA3000DAA4BW.

są jeszcze dostępne inne, ale te występują najczęściej

> Jeden ma stepping E6 (BW), a drugi E3 (BP).
>
> Co oznacza wartość steppingu? Czy max dopuszczalna temperature?

Wartość steppingu oznacza zazwyczaj poprawioną budowę (ulepszenia) w
stosunku do poprzedników. W praktyce nie ma żadnej różnicy między E3 a E6
(no, może E6 się gorzej kręcą)

> Czy roznica miedzy tymi dwoma wersjami to tylko stepping,

zasadniczo tak

> czy sa moze jeszcze inne cechy różniące te dwa procesory?

poważnych różnic na 100% nie ma - może coś tam w AMD pozmieniali, ale jakoś
nikt sie niczego znaczącego nie doszukał
 
> Który z nich jest nowszym (bycmoze lepszym) wydaniem?

bierz który chcesz - między nimi nie uświadczysz różnic. Teoretycznie E6
jest nowszym produktem, ale w praktyce nowsza jest tylko data produkcji.
 
> Chodzilem troche po stronach www i gdzies wyczytalem ze
> BW majace stepping E6 jest nowsze niz BP o steppingu E3.

tak, tylko tę różnicę zobaczysz tylko w programach diagnostycznych. W
codziennym użytkowaniu różnic brak, więc jak nie wiesz który brać to po
prostu rzuć monetą

BTW, czy w outlooku nie ma zawijania wierszy? Zaraz ci się oberwie za
niepoprawną konfigurację czytnika, więc lepiej zastosuj się do tego:
http://klub.chip.pl/wincat2/news/oekonf.htm

-- 
Marynarskie pozdrowienia od boskiego Jolly Rogera :-)
GG: 9542153  mail:nospam_mach82_xl@wp.pl_nospam
[Venice 2.7GHz@1.4V] [2 GB RAM Geil BHDC] [K8NF-9] [QVC-100Cu][Nec3520]
[GF 6600 @570/680 + Zalman VF700] [Chieftec 360-202DF] [Samsung 80GB]
Received on Sat Oct 22 17:50:08 2005

To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Sat 22 Oct 2005 - 17:51:13 MET DST