Re: Chlodzenie - jakie metody ?

Autor: Marcin Frankowski (ab_at_anti.spam.com)
Data: Sat 22 May 1999 - 02:52:51 MET DST


Cześć,

Paul Radetzky <radeckip_at_priv.onet.pl> wrote in article
<374f50d9.2518827_at_news.task.gda.pl>...

> gdzies czytalem, ze Peltiery same wytwarzaja cieplo nie mniejsze od
> celkow ;)))

Bo to jest tak, że ogniwa Peltiera wytwarzają zimno w jednym miejscu kosztem
wytworzenia ciepła w innym miejscu. Zimna część idzie do elementu
chłodzonego, gorąca do radiatora i już. To tak jak z lodówką - też w sumie
wytwarza ciepło globalnie, ale lokalnie (czyli w środku) chłodzi. Zamknij
kuchnię, włącz lodówkę na maxa i otwórz jej drzwi, zobaczysz, że po godzinie
w kuchni będzie cieplej, nie zimniej.

Można powiedzieć, że Peltier nie chłodzi jako tak, ale ułatwia transfer
ciepła (zmniejsza rezystancję termiczną albo i wprowadza ujemną rezystancję
termiczną na styku element chłodzony - radiator).

-- 
Marcin
(uwaga: adres w nagłówku jest antyspamowy, poprawny to marcinf_at_strip.net.nz)


To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 18:33:16 MET DST