Autor: Radoslaw Sokol (rsokol_at_iname.com)
Data: Thu 13 Aug 1998 - 10:01:58 MET DST
Tomasz Stiller wrote:
>
> Heh ... czy to juz nie przesada ? ile mozna ?? 166_at_262 ..
> czytalem juz o maniakach puszczajacych c2 266_at_448 !!! ludzie
> czy wy nieprzesadzacie ? .. intel chyba pocos robi te szybsze
> proce ... rozumiem 166_at_200 200_at_233 ale nie odrazu o 100MHz !!
Czy ty jako producent procesorów sprzedawałbyś tylko te wolne
z adnotacją, że można je puszczać szybciej? Czyba nie. Raczej
tak jak Intel sprzedawałbyś też szybsze, droższe modele z
adnotacją, że te wolniejsze nie mogą tak szybko pracować.
> sa chyba jakies granice .. jak dugo taki procek pochodzi ....
Powiedz mi, czym różni się na przykład Pentium 166 MMX od
233 MMX? IMHO niczym oprócz nadruku i złotych drutów łączących
nóżki BF ze stykami procesora (blokada).
> ja swojego p2 266 puscilem na 300 (4x75) ale 333 (4x83) juz sie
> obawiam ..... wkoncu dalem za niego kupe kasy i niechcial bym
> go spalic ... jaka jest granica podkrecania procow ?
Ja to robię tak: podkręcam, po czym obciążam na kilka dni
ciągłymi obliczeniami (CoolEdit 96, L3Enc, RC5DES client).
Oczywiście w tym czasie normalnie pracuję. Co jakiś czas
dotykam ręką radiatora i sprawdzam, czy nie jest zbyt ciepły.
Jeżeli jest, to rezygnuję z dalszych prób lub nawet się
cofam. Ostatnio np. po dłuższych obliczeniach NT wywalił
mi blue screena KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED i od razu
wiedziałem, że procesor się przegrzał. Zszedłem z 208 na
188 MHz (K6-166) i jak ręką odjął - muszę teraz do niego
dostosować radiator z iPII i z powrotem dawać 208 :)
> /====== Tomasz Stiller =======\
> | e-mail: kaszel_at_priv.onet.pl |
-- Pozdrowienia, |""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""| | Radosław Sokół | mailto:rsokol_at_iname.com | | | http://friko.onet.pl/ka/lizard/ | | | WinNT FAQ: http://nt.faq.net.pl/ | \.................. What do you want to fix today? ../ -- Wyslano przez Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.net.pl
To archiwum zostało wygenerowane przez hypermail 2.1.7 : Tue 18 May 2004 - 17:29:41 MET DST