Może być ciężko, aminokwasy maja szerokie spektrum polarności, od
glicyny i alaniny które swietnie sie rozpuszczają, [w H2O] po tyrozynę z
którą jest słabo....
(http://prowl.rockefeller.edu/aainfo/solub.htm)
Ale za to druga metoda wydaje mi sie bardzo dobrą opcją. Potem będzie
można ładnie to zhydrolizować [gotowanie z 5% HCl pare godzin,
odparowanie a wyparce powinno działać?]
Pytanie tylko jak przeprowadzić peptyzację tego całego asortymentu-
roztwór stałej masy w metanolu nasycić chlorowodorem i po paru dniach
odsączyć?
Pozdrawiam
Jerzy Peszke pisze:
> Z tego co pamietam, to aminokwasy sa jonami i to jonami obojnaczymy. Bazujac na mojej skromnej wiedzy, cukier nie dysocjuje. Moze to bylaby wskazowka?
> Jak jest temperatura wytracania z roztworow wyzszych alkoholi lub mieszanin woda/alkohol (butanol, propanol) cukrow lub aminokwasow? Tak mi przyszko do glowy - rozpusc to cudo w rozpuszczalniku i oziebic. Swoja droga ciekawe co pierwsze wypadnie. Stawiam na aminokwasy.
> Ostatni pomysl - sprobowac rozdzielic. Cukry sa dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych. Przynajmniej niektore aminokwasy sa hydrofobowe. Rozpuscic calosc w wodzie i dodac np. toluenu. wytrzasac i po rozdzieleniu odparowac frakcje toluenu. Nastepnie uzyc bardziej polarnego rozpuszczalnika - np. cykloheksanonu.
> Ostatnia metoda to polimeryzacja aminokwasow do bialek. Wytracony osad wystarczy przesaczyc.
>
> Pozdrawiam
>
> Jurek (George)
>
>
> --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl <witas@autograf.pl> wrote:
>
>
>> From: witas@autograf.pl <witas@autograf.pl>
>> Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i cukrów
>> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
>> Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:06 PM
>> 20 aminokwasów? Powodzenia
>> życzę..... A metoda nie ma być domowa tylko skuteczna i w
>> miarę nie upierdliwa- na warunki dobrze wyposażonego
>> laboratorium. Btw. w punkcie izoelektrycznym aminokwasy
>> nadal sÄ… rozpuszczalne w wodzie....
>>
>> Pozdrawiam
>>
>> Michal Walczak pisze:
>>
>>> Jesli to ma byc metoda mozliwie "domowa" to ja bym
>>>
>> probowal po kolei wytracac aminokwasy w ich punkcie
>> izoelektrycznym...Michal
>>
>>> --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl
>>>
>> <witas@autograf.pl>
>> wrote:
>>
>>> From: witas@autograf.pl
>>>
>> <witas@autograf.pl>
>>
>>> Subject: Re: Rodział mieszaniny aminokwasów i
>>>
>> cukrów
>>
>>> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
>>> Date: Wednesday, March 18, 2009, 10:13 AM
>>>
>>> Rośliny owadożerne. Dokładniej dzbaneczniki i
>>>
>> heliamfory. Taka mała forma dokarmiania, cukier nie jest
>> trawiony a sprzyja rozwojowi świnstw które mogą
>> zaatakować roślinkę.
>>
>>> Pozdrawiam
>>>
>>> Michal Walczak pisze:
>>>
>>>
>>>>> będzie to przeznaczone dla roślin A po
>>>>>
>> co to roslinom?
>>
>>>>>
>>>>>
>>>> --- On Wed, 3/18/09, witas@autograf.pl
>>>>
>> <witas@autograf.pl>
>> wrote:
>>
>>>> From: witas@autograf.pl
>>>>
>> <witas@autograf.pl>
>>
>>>> Subject: Rodział mieszaniny aminokwasów i
>>>>
>> cukrów
>>
>>>> To: "Chemia popularnonaukowa." <chemfan@man.lodz.pl>
>>>> Date: Wednesday, March 18, 2009, 6:36 AM
>>>>
>>>> Witam wszystkich ;)
>>>>
>>>> Poszukuje mało paprzącej preparat metody
>>>>
>> rozdziału L-aminokwasów od
>>
>>>> węglowodanów [prawdopodobnie głównie
>>>>
>> fruktoza]. Mam "płyn od
>>
>>>>
>>>>
>>> którego
>>>
>>>
>>>> w dwa dni biceps rośnie o 20cm" który jest
>>>>
>> mieszaniną głównie
>>
>>>> aminokwasów, cukrów [dla smaku] i innych
>>>>
>> dodatków[znikome ilosci].
>>
>>>>
>>>>
>>> Interesuje
>>>
>>>
>>>> mnie wywalenie stamtąd cukrów, przy możliwie
>>>>
>> małym papraniu
>>
>>>>
>>>>
>>> całości....
>>>
>>>
>>>> [nie będe tego potem spożywał ale będzie
>>>>
>> to przeznaczone dla roślin
>>
>>>>
>>>>
>>> więc
>>>
>>>
>>>> wolałbym nie ładować tam zbyt dużych
>>>>
>> ilości odczynników które
>>
>>>> "zostanÄ…"]
>>>>
>>>> Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>
>
>
>
>
Received on Wed Mar 18 22:27:23 2009
To archiwum zosta³o wygenerowane przez hypermail 2.1.8 : Wed 18 Mar 2009 - 23:12:01 MET